Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zit de financiering/hypotheek anders in elkaar dan bij het kopen van een bestaande woning en dat kan voor vragen zorgen. Daarom hebben onze onafhankelijke adviseurs, de WoonAdvies Groep en de Hypotheekshop Hoogvliet alvast wat antwoorden gegeven op veel gestelde vragen omtrent de financiering. Een hypotheek is maatwerk en voor iedere situatie anders, maar ze geven je graag alvast wat globale informatie.
De veelgestelde vragen:
Wanneer begin je met het regelen van de financiering?
Het is verstandig om, voordat je je inschrijft op een woning, alvast te oriënteren naar jouw financiële mogelijkheden.
Het is mogelijk om nu al een afspraak te maken met een van beide partijen en zo alvast wat duidelijkheid te krijgen op je persoonlijke situatie straks. Als je op voorhand weet wat je maximaal kan lenen, weet je dus ook gelijk welke woning wel en niet binnen je budget valt. Inschrijven op een woning in fase 2 in Parkbuurt is mogelijk van 30 oktober tot 8 november.
Als je de koop- en aannemingsovereenkomst voor jouw nieuwbouwwoning hebt getekend, is het tijd voor het rondmaken van de financiering. Na het tekenen van de koopovereenkomst, heb je hier ca. 2 maanden de tijd voor.
Kun je de aanbouw of de keuken mee financieren in de totale hypotheek?
Als je op voorhand weet wat je maximaal kan lenen, weet je dus ook gelijk welke woning wel en niet binnen je budget valt. Maar ook kun je je alvast verdiepen in de welke zaken je mee wenst te financieren in de hypotheek, zoals een keuken een dakkapel of een aanbouw.
Zo ben je maximaal voorbereid om de woning van je dromen te realiseren en te financieren naar je persoonlijke situatie. Het team van de Hypotheekshop Hoogvliet of van de Woonadviesgroep helpen je daar graag bij.
Vanaf wanneer ga je beginnen met het betalen van je nieuwe hypotheek?
Vanaf het moment dat je naar de notaris gaat voor de aankoop van de grond ga je rente en aflossing betalen. En verder iedere keer dat er een termijn vervalt, zie artikel 5 uit de KAO voor de specificatie van de termijnen, betaal je aan de aannemer geld uit een bouwdepot dat de bank voor je bewaart. Je betaalt alleen rente over het geld dat je uit het depot hebt opgenomen. Een termijn vervalt na het gereedkomen van b.v. het leggen van de fundering, het gereedkomen van de assemblage van de woning, of het gereedkomen van het metselwerk.
Zo ga je stapsgewijs steeds iets meer betalen. Als je woning is afgebouwd en je de sleutels krijgt, betaal je het volledige maandbedrag van je nieuwe hypotheek.
Hoe zit het met dubbele lasten?
Het betalen van je hypotheeklasten begint dus al voordat je in de nieuwe woning kunt gaan wonen.
Voor veel mensen ontstaan hierdoor dubbele lasten. De hypotheek of huur van je huidige woning stopt immers pas als je bent verhuisd naar je nieuwbouwwoning en je de huur hebt opgezegd of de woning verkocht hebt. Niet iedereen kan die dubbele lasten zomaar betalen. Het kan dan handig zijn om deze lasten gedeeltelijk mee te financieren in de nieuwe hypotheek.
Kan je meer lenen bij een energie-neutrale nieuwbouwwoning?
De woningen van Parkbuurt worden energie-neutraal gebouwd, hierdoor ontstaan extra mogelijkheden voor de financiering. Dit wordt ook wel de extra leencapaciteit genoemd. Vraag naar de voorwaarden bij je financieel adviseur om te zien wat op jouw situatie van toepassing is.